Afgelast!
Lezing ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’ door Huib Modderkolk

Datum: afgelast, mogelijk dat deze lezing in het seizoen 2021/2022 plaatsvindt
Tijden: 20.00 – 22.15 uur
Locatie: The Inside, Heusdensebaan 48, Oisterwijk

Een platgelegde Rotterdamse haven. Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou. Artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen.
De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren.

Het is oorlog maar niemand die het ziet

Huib Modderkolk doet nu 6 jaar onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen.Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen.
Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In zijn boek Het is oorlog maar niemand die het ziet laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.

Over de inleider

Modderkolk studeerde van 2001 tot 2006 politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast voltooide hij de duale master Journalistiek en Media aan de UvA. Vanaf 2008 werkte hij bij NRC Handelsblad. In 2013 publiceerde hij samen met collega’s Steven Derix en Floor Boon over de NSA-documenten van Edward Snowden. Zij werden daarvoor genomineerd voor zowel De Tegel, de belangrijkste journalistieke onderscheiding van Nederland, als de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep. In 2015 stapte hij samen met NRC-collega Tom Kreling over naar de Volkskrant. Vlak daarna had Modderkolk in Moskou een interview met NSA-klokkenluider Edward Snowden. In 2017 won hij de journalistieke prijs De Tegel voor een interview met oud-PVV-woordvoerder Michael Heemels.

Begin 2018 publiceerde hij samen met Nieuwsuur een geruchtmakende onthulling over het werk van de AIVD. De geheime dienst had jarenlang toegang tot het interne computernetwerk van de beruchte Russische hackgroep APT29 en kon zo zien hoe Russische hackers verschillende Amerikaanse instituties aanvielen, zoals de Democratische Partij. Daardoor leverde de AIVD cruciaal bewijs voor de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Samen met Eelco Bosch van Rosenthal won Modderkolk De Loep voor deze onthulling.

Hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque zei na de AIVD-scoop dat er ‘verhoogde geheime activiteit’ plaatsvond rond de verslaggever die het artikel schreef. Eerder schreef Modderkolk dat zijn router thuis gehackt was vlak voordat hij in 2013 NSA-documenten zou krijgen. Volgens cryptograaf Ronald Prins moest dat het werk van de Amerikaanse NSA zijn.

Zijn jarenlange research naar de digitale wereld resulteerde in september 2019 in het boek Het is oorlog maar niemand die het ziet. Inmiddels zijn er 80.000 exemplaren van het boek verkocht dat op de shortlist stond van Managementboek van het Jaar 2019, Beste Journalistieke Boek van 2019, en genomineerd is voor de Prinsjesboekenprijs.
(bron: Wikipedia)