LEZING ‘CLASH TUSSEN SUPREME COURT EN DE AMERIKAANSE MAATSCHAPPIJ DOOR TANJA GROENENDIJK-DE VOS

Datum: 11 oktober 2022
Tijden: 20.00 – 22.15 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

CLASH TUSSEN SUPREME COURT EN DE AMERIKAANSE MAATSCHAPPIJ

De abortus-uitspraak van het Amerikaanse Supreme Court (Hooggerechtshof) trok wereldwijd de aandacht door het overrulen van hun eigen uitspraak van bijna 50 jaar geleden. Een zwaar conservatieve uitspraak die niet wordt gesteund door een meerderheid van de Amerikaanse bevolking. Het is vaker gebeurd dat het Court tegen de tijdgeest in gaat. Wanneer was dat, en hoe komt dat? Wat is de werkwijze van het Supreme Court? Amerikanist Tanja Groenendijk-de Vos MA gaat in op de clash tussen Supreme Court en de Amerikaanse maatschappij.

Via deze link naar haar LinkedIn-profiel kunt u haar introductiefilm voor deze lezing zien

OVER DE INLEIDER

Nadat Tanja Groenendijk-de Vos in 2008 cum laude afstudeerde als Master in North American Studies, variant American Business, Politics & Society, heeft zij zich toegelegd op het Amerikaanse politieke systeem, Amerikaanse verkiezingen, het Amerikaanse Supreme Court en trans-Atlantische relaties, in het bijzonder die tussen Nederland en Amerika. En waarom: waarom gebeuren de dingen in Amerika zoals ze gebeuren?”

Tanja doceert over Amerikaanse onderwerpen: zowel actuele politiek: Obama’s, Trump’s en Biden zijn presidentschap, verschuivingen in de Republikeinse en Democratische partij, de intense polarisatie, wie vult wiens campagnekassen, gerrymandering (gegoochel met kiesdistricten) en het onderdrukken van het stemrecht. En over het politieke systeem: Amerikaanse grondwet, werkt de balance of power, en hoe het Amerikaanse Hooggerechtshof met ‘Equal Justice for All’ daarin opereert.

Tanja is een veelgevraagd en enthousiasmerende spreker die bij voorkeur interactief met het publiek kennis deelt.