Lezing ‘DE RECENTE GESCHIEDENIS VAN CHINA’ DOOR CAROLIJN VISSER

Datum: 22 november 2022
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

DE RECENTE GESCHIEDENIS VAN CHINA

OVER DE INLEIDER

Carolijn Visser is één van Nederlands bekendste reisboekenschrijvers. Ze reist al vanaf haar vijftiende de hele wereld over. Haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend bamboe, Hoge bomen in Hanoi, De kapers van Miskitia, Uit het moeras en Tibetaanse perziken, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden.

In 2006 verscheen Miss Concordia. Vrouwen in den vreemde, waar ze de Zeeuwse Boekenprijs voor heeft ontvangen. Oom Brian, de pitbullwerper en andere verhalen, dat in 2009 verscheen, is een verzameling korte schetsen. In elk daarvan staat iemand centraal die zij regelmatig opzoekt tijdens haar reizen. Velen van hen kent ze al decennialang. Via deze mensen beschrijft zij de complexe wereld waarvan zij deel uitmaken.

In 2016 verscheen Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao, het dramatische levensverhaal van de Joodse Selma uit Nederland die, nadat ze in de oorlog ondergedoken heeft gezeten, trouwt met de Chinese Chang Tsao en met hem en hun twee kinderen in China gaat wonen. Als buitenlandse raakt ze, ondanks de hoge partij-positie van haar man, in een steeds groter isolement. Uiteindelijk worden zij en haar gezin slachtoffer van de Culturele revolutie. Selma werd uitgeroepen tot Boek van de Maand september door De Wereld Draait Door…
(bron: www.deschrijverscentrale)