Lezing ‘250 jaar Beethoven’ door Leo Wolfs

Datum: 23 november 2021
Tijden: 20.00 – 22.15 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

“Houd hem in de gaten; op een dag zal de hele wereld over hem spreken”, zei Mozart, nadat hij de 17-jarige Beethoven had gehoord.
In december 2020 was het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren in Bonn. We kennen niet zijn exacte geboortedatum, we weten wel dat het in december is geweest. In de media en concertzalen wordt daarom veel aandacht geschonken aan de componist en zijn muziek. Terecht?

250 jaar Beethoven

Wat maakt Beethoven zo bijzonder, als mens en als componist? Waar kunnen we hem plaatsen in de (muziek)geschiedenis? Hoe klinkt zijn muziek? Wat heeft zijn muziek beïnvloed? Beethoven schreef zo’n 398 muziekwerken: symfonieën en andere werken voor orkest met of zonder solist(en), kamermuziek, één opera, koorwerken, liederen.
We gaan één muziekwerk van de componist uitgebreid behandelen, integraal bekijken en beluisteren: zijn Pianoconcert nr.5, zijn Keizersconcert. Wat is een soloconcert, hoe zit het elkaar, wat is een sonatevorm, wat is een cadens, de structuur van een soloconcert, de fortepiano, enz.? Maar bovenal gaan we genieten van deze muziek. Want daar gaat het om!

Over de inleider

Leo Wolfs studeerde muziek en Nederlands M.O. Hij gaf jarenlang les in het voortgezet onderwijs, was dirigent bij enkele koren, schreef twee muziekboeken (Het Popboek en Het Popjournaal) voor het muziekonderwijs in Nederland en België en werkte bij Cito mee aan de landelijke muziekexamens. Daarnaast was hij een aantal jaren verslaggever muziek bij Omroep Brabant Radio. Sinds 2007 geeft hij wekelijks cursussen Klassieke Muziek en Wereldmuziek (190 cursisten), o.a. voor de Souvenir Kamermuziekserie in Concertzaal Tilburg en verzorgt hij lezingen, o.a. zoals eerder bij de Stabat Mater-uitvoeringen in Oirschot.