Lezing ‘HANNAH ARENDT EN HET TOTALITARISME DOOR DR. PAUL JUFFERMANS

Datum: 25 oktober 2022
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

In zijn lezing gaat arts/filosoof Paul Juffermans nader in op de vraag hoe de Joodse filosofe Hannah Arendt haar gedachten over het totalitarisme heeft ontwikkeld en wat de actualiteit van haar denken is in het licht van recente politieke ontwikkelingen.

HANNAH ARENDT EN HET TOTALITARISME

De Joodse filosofe Hannah Arendt (1906-1975) behoort tot de belangrijkste politieke filosofen van de vorige eeuw. Zij vluchtte in 1933 na het aan de macht komen van Hitler weg uit Duitsland, eerst naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten. In 1951 publiceerde zij haar lijvige studie The Origins of Totalitarianism, waarvan een gedeelte in het Nederlands is vertaald. In dit boek onderzoekt zij de oorsprong en de kenmerken van totalitaire systemen (het nationaalsocialisme en het stalinisme) alsmede het antisemitisme. In haar latere werken verdiept zij haar onderzoek door de maatschappelijke en individuele fundamenten van het totalitarisme bloot te leggen. In 1963 publiceerde zij een boek dat haar misschien wel de grootste naamsbekendheid heeft opgeleverd: Eichmann in Jerusalem. Hierin beschrijft zij als verslaggever van de New Yorker het Eichmannproces dat in 1961 plaatsvond. Daarbij lanceerde zij de gevleugelde uitspraak over de banaliteit van het kwaad die steeds met haar naam verbonden bleef. Het is pas in haar latere werk, met name The Life of the Mind (gepubliceerd in 1971; ook dit werk is in het Nederlands vertaald) dat zij de betekenis van deze uitspraak verder heeft verhelderd.

OVER DE INLEIDER

Dr. Paul Juffermans is arts-filosoof. Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest in de gezondheidszorg, studeerde hij filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, met als specialisatie godsdienstfilosofie. In april 2003 promoveerde hij op de godsdienstfilosofie van Spinoza. Momenteel verzorgt hij cursussen over wijsgerige onderwerpen in het algemeen en de filosofie van Spinoza in het bijzonder.

Paul Juffermans is bestuurslid van Vereniging Het Spinozahuis.