Lezing ‘De emotionele mens’ door prof. dr. Ad Vingerhoets

Datum: 26 oktober 2021
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

Ad Vingerhoets geeft in zijn lezing de meeste actuele inzichten over het belang van alle menselijke emoties. Blozen van schaamte, schreeuwen van woede, huilen van verdriet, lachen van vreugde, verstijven van angst: allemaal uitingsvormen van de emotionele software waarmee de evolutie de mens heeft toegerust.

De emotionele mens

En dat is niet zomaar, zo legt emotiedeskundige Ad Vingerhoets uit in deze fascinerende zoektocht naar de kern van ons gevoelsleven. Gewapend met de meest actuele wetenschappelijke inzichten ontrafelt hij in De emotionele mens de kern van menselijke emoties als angst, blijdschap, verdriet, trots, spijt, nostalgie en walging én laat hij zien hoe deze emoties ons nog altijd tot nut zijn. Sterker nog: we kunnen niet zonder!

Vingerhoets pleit daarom voor een herwaardering van de menselijke emoties: de mens is namelijk van nature een sociaal wezen en om je in een groep staande te houden, is het belangrijk dat je je eigen emoties – en die van een ander – begrijpt en op een juiste manier weet in te zetten. Dat was vroeger al van het grootste belang en dat is nog altijd het geval. De regels van het sociale spel zijn in de loop der evolutie niet wezenlijk veranderd.

Over de inleider

Ad Vingerhoets is emeritus-hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar stress en emotie in relatie tot gezondheid. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar baby-huilgedrag, emotionele uitingen, heimwee, nostalgie, kwaliteit van leven en het lijden.

Hij publiceerde meer dan 300 artikelen in nationale en internationale vaktijdschriften, en was auteur of editor van 18 boeken. Hij is redactielid van een aantal internationale vaktijdschriften en was wetenschappelijk adviseur van vele internationale conferenties.

Meer informatie

Nadere informatie over de inleider is te vinden op website:

www.advingerhoets.com