Afgelast!
Lezing ‘Battle for The White House 2020: weer Trump of wint Biden?’ door Tanja Groenendijk

Datum: afgelast, mogelijk dat deze lezing in het seizoen 2021/2022 plaatsvindt
Tijden: 20.00 – 22.15 uur
Locatie: The Inside, Heusdensebaan 48, Oisterwijk

Op 3 november 2020 kiest Amerika zijn president. De messen zijn geslepen, het is een nek-aan-nek race tussen de kandidaten Trump en Biden. Heeft Trump de beste kaarten met zijn eerdere economisch succes en het inlossen van de 2016-verkiezingsbeloftes belastingverlaging, aanpak China, immigratie, en de benoeming van vele conservatieve rechters? Of scoort Biden met zijn boodschap van ‘unity’, mits hij de gematigde en de reactionaire vleugel van de Democratische partij verenigt? Wie ‘profiteert’ van de pandemie, de economische dip en de protesten in de steden?

Vanwege de huidige coronamaatregelen gaat deze lezing waarschijnlijk niet door op 27 oktober. Daarom kunt u zich nog niet inschrijven voor deze lezing. Leden ontvangen een mail als er een definitief besluit genomen is.

Battle for the White House

Alles draait om opkomst, zo nauw zijn de marges. Wie kan zijn achterban het beste opzwepen te gaan stemmen? Is dat Trump met zijn lijn verdeeldheid te zaaien en daarmee zijn base te motiveren of kan Biden de twijfelaars en thuisblijvers van 2016 nu naar de Democraten lokken? En welke slimmigheden worden ingezet om het stemmen door bepaalde groepen te hinderen? Hoe speelt Covid19-crisis daar een rol in?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien niet om de meeste stemmen, maar om de meeste electoral votes door staten te winnen volgens een winner-takes-all-systeem. Welke staten zijn daarbij cruciaal, is dat weer Florida, Pennsylvania of Michigan? Of zijn in deze ronde andere staten bepalend?

De lezing ‘Battle for The White House 2020’ geeft inzicht in het Amerikaanse verkiezingssysteem. Wat speelt daarbij een rol, wie vult de vette campagnekassen in 2020, welke kiezersgroepen zullen de uitkomst bepalen?

Over de inleider

Tanja Groenendijk-de Vos is Amerikanist. Geeft lezingen en levert commentaar op het Amerikaanse Politieke Systeem, US Business-cultuur, het Amerikaanse Supreme Court en (geschiedenis) US/NL-relaties. Is bestuurslid Atlantische Onderwijscommissie.

Meer informatie

Nadere informatie over de inleider is te vinden op haar website:

www.tanjagroenendijkdevos.nl