LEZING ’HOE KWETSBAAR IS DE EUROPESE DEFENSIE’ DOOR CHRIST KLEP

Datum: 27 september 2022
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

HOE KWETSBAAR IS DE EUROPESE DEFENSIE?

OVER DE INLEIDER

Ooit stond Christ Klep als jong broekie als vliegtuigspotter bij militaire vliegvelden. In weer en wind, fotocamera in de hand. Dat de militaire geschiedenis daarna zo’n grote rol zou gaan spelen in zijn leven, lag nog ver in het verschiet. Een gevarieerde carrière is het in elk geval wel geworden.

Na het behalen van de onderwijsgraden Geschiedenis en Engels op de Nieuwe Lerarenopleiding SOL (Stichting Opleiding Leraren), volgde eind jaren tachtig een studie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De specialisaties waren Oost-Europese studies en Sovjetstudies (dit was nog in de tijd van de Koude Oorlog!), eigentijdse geschiedenis en internationale betrekkingen.Na een aantal jaren als junior docent te hebben gewerkt bij dezelfde universiteit (1988-1992), maakte hij de overstap naar de Sectie Militaire Geschiedenis (later omgedoopt in Instituut voor Militaire Geschiedenis en uiteindelijk in Nederlands Instituut voor Militaire Historie) van het ministerie van Defensie.

Sinds 2001 is hij vooral freelance historicus, onderzoeker, universitair docent (Roosevelt Academy, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden), consultant, gastspreker en publicist. Bij HOVO Brabant Seniorenacademie verzorgt hij een aantal cursussen, met name over actuele ontwikkelingen.

Thema’s waarmee hij zich zoal heeft beziggehouden zijn: beide wereldoorlogen, mensenrechten, diplomatie, Rusland, terrorisme, onderzoek vaardigheden, vredesoperaties, actualiteiten en wat dies meer zij. Een breed palet dus! Onderzoeksopdrachten kwamen onder andere van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING), de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en van het Veteraneninstituut in Doorn. Zijn proefschrift voltooide hij in 2009 onder de titel Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies (Amsterdam, 2009). De inhoud van dit proefschrift weerspiegelde de bijzondere belangstelling voor vredesoperaties die hij bij Defensie ontwikkelde, mede naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen in Srebrenica (1995) en de nasleep daarvan.