AFGELAST
Adriaen Poirters Lezing ‘Wij zijn de politiek’
door Daan Roovers, Denker des Vaderlands

Datum: afgelast op 9 december 2020, mogelijk dat deze lezing in het seizoen 2021/2022 plaatsvindt
Tijden: 20.00 – 22.15 uur
Locatie: The Inside, Heusdensebaan 48, Oisterwijk

In samenwerking met de gemeente Oisterwijk organiseert de Culturele Kring Adriaen Poirters op woensdag 9 december 2020 de jaarlijkse Adriaen Poirters Lezing. Dit jaar verzorgt Denker des Vaderlands Daan Roovers de lezing met de titel “Wij zijn de politiek”.

Deze lezing vindt plaats in The Inside. Zoals gewoonlijk is de Adriaen Poirters lezing openbaar en dus ook toegankelijk voor niet-leden. Aan deelname aan deze lezing zijn kosten verbonden.

Over de details van de kaartverkoop zullen we u later informeren.

Wij zijn de politiek

“Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten”, zegt Denker des Vaderlands Daan Roovers. “Het wordt tijd om groot onderhoud te plegen aan het democratische systeem.”
Hoe kunnen we meer betekenis geven aan onze gedeelde publieke sfeer? We maken gretig gebruik van onze vrijheid van meningsuiting, maar mag je eigenlijk alles zeggen? En laten we ons niet veel te makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen onze aandacht op, ten koste van de redelijke en de gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn.
Daan Roovers pleit in Wij zijn de politiek voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Want wij zijn heel wat meer dan ons brein: wij zijn de politiek.

“Het is Daan Roovers’ persoonlijke missie om filosofie in de publieke ruimte te brengen. In deze spannende tijd voor de democratie helpt zij ons om samen na te denken over de betekenis van burgerschap.”
– Michael Sandel, auteur van Rechtvaardigheid en Niet alles is te koop

Over de inleider

Daan Roovers is docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker bij omroep Human, debatvoorzitter in De Rode Hoed, en trainer bij de Denkacademie. Ze is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Samen met René Gude schreef zij Kleine geschiedenis van de filosofie. Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen.
Vanaf 2019 vervult ze de eervolle titel van Denker des Vaderlands.

Meer informatie

Nadere informatie over de inleider is te vinden op haar website:

www.daanroovers.nl

In Trouw (13 maart 2021) verscheen een artikel over haar afscheid als Denker des Vaderlands

Artikel Trouw

In De Volkskrant (19 maart 2021) verscheen een artikel van haar hand over de winst van de winnaars van de verkiezingen op 17 maart.

Artikel De Volkskrant