10 december 2024 | Adriaen Poirters Lezing 2024

‘Ons Voedsel, een levenslang verhaal’

door prof.dr.ir. Louise O. Fresco

Datum: 10 december 2024
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

Halverwege het seizoen organiseert de Culturele Kring – in samenwerking met de Gemeente Oisterwijk – de jaarlijkse Adriaen Poirters Lezing. Deze lezing is altijd openbaar, dus ook toegankelijk voor niet-Kringleden. Voor Kringleden bedraagt de entreeprijs € 10,- per persoon. Voor niet-Kringleden € 15,- per persoon. Deze lezing vindt ook plaats in Cultuurcentrum Tiliander, de kaartverkoop verloopt ook via dit cultuurcentrum. Kringleden krijgen een mail wanneer de kaartverkoop gestart is.

Over de spreker

Louise O. Fresco was van 1 juli 2014 tot 1 juli 2022 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research.

Huidige academische nevenfuncties

Louise Fresco is lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm. Zij is corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en buitenlands lid van de Académie d’Agriculture de France en eveneens buitenlands lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, klasse Natuurwetenschappen in Brussel. Zij is Distinguished Visiting Scholar bij de Academy of Science of South Africa. Daarnaast is zij hoogleraar aan Wageningen University en is ze corresponderend lid van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen in België.

Huidige overige nevenfuncties

Zij is sinds 12 april 2019 Independent Non-Executive Director van de ‘Board of Directors’ van Syngenta, met speciale aandacht voor wetenschappelijke innovaties ten behoeve van gezonde, duurzame voedselproductie. Zij is lid van de Trilaterale Commissie, lid van de redactieraad van De Gids, lid van de Adviesraad Amerikaanse Wereldvoedselprijs (World Food Prize) en lid van de adviesraad van het Amsterdam Symposium on the History of Food. Zij is columnist bij NRC Handelsblad en juryvoorzitter van de Johannes van Damprijs. Zij is lid van het bestuur van de stichting Het Nationale Opera & Ballet Fonds en lid van de Raad van Ambassadeurs van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting.

Publicaties

Fresco heeft een lange lijst met publicaties op haar naam staan, zowel in wetenschappelijke tijdschriften als in de populaire media. Ze schrijft een tweewekelijkse column in NRC en wordt regelmatig gevraagd om deel te nemen aan nationale en internationale radio- en televisieprogramma’s. Ze heeft dertien niet-wetenschappelijke boeken in het Nederlands uitgebracht, waaronder vier romans.

In oktober 2012 verscheen haar boek Hamburgers in het Paradijs, voedsel in tijden van schaarste en overvloed. Het boek verscheen eveneens in het Engels bij Princeton University Press en in het Frans bij Julliard Laffont. In 2014 verscheen Kruisbestuiving, over kunst, wetenschap en het leven. In 2015 kwam een nieuwe uitgave uit van De tuin van de sultan van Rome.

Tevens is zij lid van PEN, de internationale schrijversorganisatie die zich onder andere inzet voor de vrijheid van meningsuiting en voor schrijvers die om hun meningen worden onderdrukt. Ze is lid van de Vereniging voor Letterkundigen. Fresco is ook een enthousiast liefhebber van de kunsten. In 2013 heeft ze gewerkt aan een zesdelige documentaire Fresco’s Paradijs voor Omroep Human, die vanaf 13 oktober 2013 wekelijks op Nederland 2 werd uitgezonden.