Lezing ‘Empathie als helende kracht in de gezondheidszorg en samenleving’

door Maria van den Muijsenbergh

Datum: 11 maart 2025
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

In een wereld waar tegenstellingen en polarisatie steeds vaker de boventoon voeren, is aandacht voor de ander, het vermogen ons in de ander in te leven – kortom empathie – essentieel om nader tot elkaar te komen, maatschappelijke verbinding tot stand te brengen.
Met het afbrokkelen van traditionele waarden en toenemend individualisme, rijst de vraag: kunnen wij nog empathisch zijn voor elkaar?

In deze lezing bespreekt Maria van den Muijsenbergh in hoeverre er inderdaad sprake lijkt van afname van empathie, en belicht hoe een gebrek aan empathie niet alleen onze persoonlijke relaties, maar ook onze maatschappelijke structuur beïnvloedt. Zij gaat in op de helende kracht van empathie, in de relatie tussen arts en patiënt, en in de hele maatschappij.

Over de spreker

Prof. dr. Maria van den Muijsenbergh promoveerde aan de Universiteit Leiden, waar ze eerder ook geneeskunde studeerde. Zij was huisarts van 1983 tot haar pensioen in 2023, vanaf 2010 was zij ook actief als straatarts.
Als bijzonder hoogleraar “Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg” was zij tot 2024 betrokken bij het Radboudumc Nijmegen en het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos. Zij begeleidde en begeleidt als promotor vele studenten bij hun promotieonderzoek. Doel van haar onderwijs en onderzoek is het verkleinen van de gezondheidsachterstand van bevolkingsgroepen die sociaaleconomisch achterblijven.

Van den Muijsenbergh had veel bestuurs- en commissiefuncties en is momenteel nog o.a. actief in de Gezondheidsraad, de Raad van toezicht van Patiënten federatie, de WHO programm professionals’competenties refugee and migrant care en de stichting Nederlandse Straat dokters.

In 2024 verscheen het boek Ik zie u staan. De helende kracht van empathie (red. Maria van den Muijsenbergh en Hub Wollersheim). Een diepgaande verkenning van de rol en betekenis van empathie in onder meer de gezondheidszorg. Het bevat inzichten over empathie in de praktijk, de invloed van emoties, filosofische benaderingen, en de interactie met technologie. Het boek benadrukt het belang van empathie voor innovatie en de unieke uitdagingen in de ouderenzorg.