Lezing ‘De echte AI-revolutie’

door Eric Postma

Datum: 12 november 2024
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

De recente ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie, oftewel Artificial Intelligence (AI), zorgen voor veel onrust. Zal AI de mensheid overnemen? Worden mensen overbodig? In zijn presentatie schetst Eric Postma een nuchter beeld van de revolutionaire ontwikkelingen in AI, zonder daarbij te vervallen in alarmisme.

Na een uiteenzetting van de geschiedenis van AI legt hij de belangrijkste technieken in begrijpelijke termen uit. Ook gaat hij in op de kansen en gevaren van AI, en schetst tot slot een toekomstbeeld op basis van de huidige kennis. Na afloop van deze lezing heeft u een helder beeld van de zin en onzin rondom AI.

Over de spreker

Eric Postma is als hoogleraar AI verbonden aan het Cognitieve Science & AI departement van Tilburg University en aan de Jheronimus Academy of Data Science in ‘s-Hertogenbosch (JADS is een samenwerking van Tilburg University en Eindhoven University of Technology). Zijn onderzoek richt zich op patroonherkenning in machines en mensen. Zo heeft hij in samenwerking met onder andere het Van Gogh museum onderzocht hoe computers de authenticiteit van schilderijen kunnen helpen bepalen. Daarnaast onderzoekt hij momenteel op welke wijze AI-technieken planeten rond andere sterren kunnen helpen detecteren.

Postma heeft als onderzoeker veel publicaties op zijn naam staan. Hij begeleidde meer dan 30 promovendi en geeft regelmatig masterclasses voor onder meer Tweede Kamerleden, managers en kinderen.