Lezing ‘De Amerikaanse president’

door Frans Verhagen

Datum: 24 september 2024
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

Lezing over het machtigste ambt ter wereld. Hoe het in elkaar zit als instituut, gebaseerd op de grondwet van 1787 en hoe het zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft tot het ambt zoals we het nu kennen. Het presidentschap, de uitvoerende macht, wordt in de context geplaatst van de andere delen van de trias politica: de wetgevende en de rechtsprekende macht. Macht wordt begrensd door beide andere poten van het politieke systeem en de federale aard van de Verenigde Staten waarin de staten hun eigen rol spelen.

Die federale aard van het land heeft gevolgen voor de manier waarop de president wordt gekozen, met dat bekende systeem van kiesmannen. Door compromissen uit de achttiende eeuw  zijn kleine staten oververtegenwoordigd in het Amerikaanse politieke stelsel, zowel bij de presidentsverkiezingen als in het Congres.

We kijken hoe presidenten met deze macht zijn omgegaan, wat ze wel en niet bereikten, wie wel en niet succesvol was. En we bezien voor welke uitdagingen de Amerikaanse democratie staat door het fenomeen Donald Trump, zijn geslaagde overname van de Republikeinse Partij en de omvorming ervan tot een de persoon dienende cult. Kunnen Amerika en de wereld die uitdaging overleven?

Over de spreker

Mr. dr. Frans Verhagen studeerde rechten en sociologie in Groningen, internationale betrekkingen aan Columbia University in New York. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Verhagen houdt zich sinds 1980 bezig met de Verenigde Staten; als correspondent (Intermediair, de Volkskrant, Het Financieele Dagblad en de VARA radio), als uitgever en hoofdredacteur van het tijdschrift Amerika en met regelmatige bijdragen in NRC, De Groene en De Standaard (België).

Hij publiceerde 21 boeken, waaronder de Founding Fathers, biografieën van Abraham Lincoln, De Kennedy’s. Amerika’s First Family en De Roosevelts. Vormgevers van de American Century, en de Geschiedenis van de Verenigde Staten (meest recente vierde druk, met de eerste twee jaar van Joe Biden, 2023). Zijn meest recente boek is De Amerikaanse President. Geschiedenis van het machtigste ambt ter wereld.

Hij blogt op www.meiguo.nl

Op 31 mei 2024 plaatste NRC zijn opiniebijdrage Twaalf New Yorkers hebben Amerika weer hoop gegeven.