Lezing ‘Bewustzijn, wetenschap en werkelijkheid’
door Sarah Durston
Datum: 26 november 2024
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk
In deze inleiding gaat Sarah Durston in op bewustzijn, de wetenschap van bewustzijn en de relatie met onze werkelijkheid. De manier waarop wij onze wereld begrijpen is aan het veranderen. Wetenschap heeft van oudsher geprobeerd om objectief te meten aan een externe werkelijkheid, ook om die te kunnen voorspellen en beïnvloeden. Dit is ook binnen de menswetenschappen het geval geweest.
Echter de manier waarop wij onze werkelijkheid begrijpen (en de wetenschap die deze probeert te objectiveren) is aan het veranderen. Het wordt in toenemende mate duidelijk dat wij participanten zijn in onze werkelijkheid, deelnemers die ook van invloed zijn op het grotere geheel. Andersom is het grotere geheel ook van invloed op ons, en bepaalt deze mede onze keuzes, acties en beleving. In deze inleiding zullen we dit exploreren en zal Durston dit illustreren met verschillende voorbeelden, inclusief voorbeelden uit de geneeskunde en psychiatrie.
Over de spreker
Sarah Durston is voorzitter van de Stichting Bewustzijn en Wetenschap en hoogleraar aan het onderwijscentrum van het UMC Utrecht. De Stichting Bewustzijn en Wetenschap adviseert over wetenschappelijk onderzoek naar bewustzijn en de rol van bewustzijn in de wetenschap. Ook ontwikkelt de stichting lesmateriaal, en geeft onderwijs en lezingen over deze onderwerpen. Durston doet momenteel onderzoek naar bewustzijn, de ontwikkeling van bewustzijn en de interactie tussen bewustzijn en wetenschap.
Als hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de Hersenen werkt Durston aan het UMC Utrecht Onderwijscentrum. Daarnaast is ze in 2020 – 2021 fellow geweest bij het Institute for Advanced Study (IAS) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en is ze alumna van De Jonge Academie van de KNAW.
In 2017 bracht Durston het boek The Universe, Life and Everything… Dialogues on our Changing Understanding of Reality uit. Hierin deed ze samen met psychotherapeut Ton Baggerman verslag van hun gesprekken met wetenschappers over de grote raadsels van de wetenschap en hoe de aanpak daarvan aan verandering onderhevig is.
In 2003 behaalde Durston haar PhD in de neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar ze inmiddels hoogleraar is. Durston stond achttien jaar lang aan het hoofd van het NICHE-lab van de Afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht, waar ze het onderzoek naar hersenontwikkeling en ontwikkelingsstoornissen leidde. Voor haar onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen ontving Durston respectievelijk de NWO Veni-, Vidi- en Vici- subsidies, toegekend aan talentvolle, creatieve onderzoekers die vernieuwend onderzoek doen.