Lezing ‘De geschiedenis van de gezondheidszorg in Brabant (1500 – 1950)’ door drs. Jan van Eijk

Datum: 23 september 2023
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

Jan van Eijk is conservator van Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Hij gaat in zijn lezing in op de geschiedenis van de Brabantse gezondheidszorg aan de hand van een galerij van 13 Brabantse dokters.

Voorafgaand aan de lezing op 26 september houden we om 19.00 uur een informatiebijeenkomst voor alle leden van de Kring. Tijdens die bijeenkomst bespreken we de activiteiten van het programma in het afgelopen seizoen 2022-2023. Voorts bespreken we het financiële verslag, inclusief het rapport van de kascommissie.

13 portretten
De 500e verjaardag van Johannes Goropius Becanus (1519-1573) was voor Museum De Dorpsdokter in 2019 aanleiding om in een serie van 13 portretten van Brabantse dokters de geschiedenis van de geneeskunde stapsgewijs te schilderen. Niet met alle grote ontdekkingen of met alleen maar mannen-van-naam. Nee, gewoon met Brabantse dokters die in de 16e t/m 20e eeuw elk hun mannetje stonden tegen de achtergrond van de medische wereld van toen, en die het vertrouwen kregen van hun patiënten.

Van Joannes Goropius Becanus tot en met Harry Ruhe, de oprichter van het museum. Het gaat over dokters die met de legers uit Oostenrijk/Hongarije naar hier kwamen, zoals de familie Raupp uit Bergeijk, De Lang uit Hilvarenbeek en Sauter uit Hooge Zwaluwe. En over Brabanders als Mr. Aert Fey uit Oirschot, Bolsius uit Oisterwijk, Ingenhousz uit Breda en Snieders uit Turnhout, die meegroeiden met hun tijd. Of karakters als dokter Baptist, de kwartjesdokter uit Megen en Wiegersma, de geweldenaar uit Deurne.
Kortom: langs de lijn van de kleine persoonlijke geschiedenissen valt een hoop te leren en te beleven aan een galerij van Brabantse dokters.

Deze galerij met 13 portretten staat nu op de vernieuwde bovenverdieping van het museum. Jan van Eijck, al 39 jaar de conservator van Museum De Dorpsdokter doet het tijdens deze lezing uitgebreider uit de doeken. En dat kan verdraaid interessant zijn…!

Over de spreker
Jan van Eijck (1950) werd geboren in Alphen en Riel. Hij woont, sinds zijn studie geneeskunde aan de KU Nijmegen, alweer 44 jaar in Goirle. Hij is een opgeleide huisarts, maar heeft 35 jaar in de GGD-wereld van Midden-Brabant gewerkt. Hij is een verwoed heemkundige en al vanaf 1984 conservator van museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Hij mocht in 2021 de prestigieuze Brabant Bokaal ontvangen.