Lezing ‘Hoe migratie echt werkt’

door prof. Hein de Haas

Datum: 28 januari 2025
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

Professor Hein de Haas is een Nederlandse socioloog en migratie-expert. Hij is als hoogleraar sociologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en als bijzonder hoogleraar migratie en ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht.

Hij betoogt dat er wereldwijd geen explosieve toename van migratie van het aantal asielzoekers is. De voortdurende vraag naar goedkope arbeidskrachten in Europa en de VS is de werkelijke motor achter dit fenomeen.

Over de spreker

Prof. Hein de Haas studeerde culturele antropologie en mens & omgevingsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde vervolgens in de sociale wetenschappen aan de Radboud Universiteit. De Haas werkte daarna als docent en postdoctor onderzoeker aan deze beide universiteiten. In 2006 ging hij als senior onderzoeker aan de slag bij de Universiteit van Oxford. Vijf jaar later werd hij mededirecteur van het International Migration Institute. Op 1 juni 2015 benoemde de UvA hem tot hoogleraar sociologie.

Voor zijn onderzoeken verkreeg De Haas diverse beurzen en in zijn onderzoek focust hij zich met name op de wederkerige verbanden tussen migratie en bredere sociale transformatie en ontwikkelingsprocessen in herkomst- en bestemmingslanden. De Haas deed ook het nodige veldonderzoek in het Midden-Oosten en Afrika, met name in Marokko.

In 2023 kwam zijn boek Hoe migratie echt werkt: Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen uit dat De Haas schreef om een bijdrage te leveren aan het migratiedebat. Met dit boek hoopte de schrijver om de lezers van kennis en informatie te voorzien zodat ze zelf “de misinformatie van politici en de propaganda rond dit onderwerp door kunnen prikken”. Naast een Nederlandse versie verschenen er ook vertalingen van dit boek in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.

Bron: Wikipedia