Lezing Identiteit en het probleem van het ‘ras’ door Amade M’charek

Datum: 6 februari 2024
Tijden: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk

van stambomen tot DNA testen,
van Neanderthaler genen tot etnisch profileren

Ontwikkelingen in de genetica hebben aangetoond dat het DNA van mensen wereldwijd voor 99,9% overeenkomt. Hierdoor werd wederom bewezen dat ras geen biologische basis heeft  en dat het onzin is om mensen op grond van ‘ras’ te onderscheiden.
Tegelijkertijd wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van DNA-onderzoek om de etniciteit of het ‘ras’ van een verdachte te bepalen, of om te weten waar onze voorouders vandaan komen.

In haar lezing maakt Amade M’charek duidelijk wat etnisch profileren, genealogisch onderzoek, Neanderthaler DNA en DNA-testen met elkaar te maken hebben. De maatschappelijke uitdaging en daarmee de hamvraag is: hoe kunnen we gebruik maken van deze nieuwe technieken om meer over ons zelf en onze geschiedenis te leren, zonder terug te vallen op achterhaalde ideeën over ‘ras’?

Over de spreker

Aouatef Amade M’charek (1967) is geboren in de Tunesische stad Kasserine. Ze promoveerde op 13 december 2000 in Sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met haar proefschrift Technologies of similarities and differences: on the interdependence of nature and technology in the Human Genome Diversity Project.  Voor etnografisch onderzoek naar genetische kennis werkte ze zelf in de genetische laboratoria van onder andere de forensisch geneticus Peter de Knijff en afstammings-geneticus Svante Pääbo.

In 2004 is M’charek benoemd als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. In 2005 was ze de oprichter van de Forensic Science Master aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Van 2010 tot 2014 was M’charek directeur van het onderzoeksprogramma Health, Care & the Body bij de afdeling antropologie. Op 1 januari 2015 werd ze benoemd tot hoogleraar Anthropology of Science aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.