Naamgever van onze culturele kring is de Oisterwijkse priester, dichter en leraar Adriaen Poirters.
Geboren in Oisterwijk
Adriaen Poirters wordt geboren in 1605 in Oisterwijk. Eind 1618 begint hij met een studie Latijn aan het Jezuïetencollege in ‘s-Hertogenbosch. Hij zet zijn studie voort aan het Jezuïetencollege van Marchiennes en volgt studies filosofie en theologie in Leuven. In 1638 wordt hij tot priester gewijd, waarna hij belast wordt met de zielzorg in Duinkerken. Vervolgens is hij korte tijd prefect der studiën op het Jezuïetencollege in Roermond.
Biechtvader en schrijver
Poirters is daarna vooral actief als biechtvader en schrijver van gedichten die vaak een moraliserende inhoud hebben. Als zodanig wordt hij wel gezien als de katholieke tegenhanger van Jacob Cats. Het bekendste werk van Poirters is Het Masker van de Wereldt, het werd in 1646 in Antwerpen uitgegeven en is sindsdien meer dan zestig keer herdrukt. In dit werk stelt hij menselijke gebreken en misstanden aan de kaak en wil gelovigen helpen om door de schone schijn van geld, goederen, macht en aanzien heen te kijken.
Geestig en satirisch
Adriaen Poirters sterft in 1674 in Mechelen. Een wetenschapsman of uitblinker in de Latijnse welsprekendheid, zoals veel van zijn mede-jezuïeten op de colleges, is Adriaen Poirters nooit geweest. Een ervaren leraar evenmin. Poirters is volgens de overlevering wel een vrolijke figuur. Zijn gaven liggen op het gebied van de vaardige hantering van de volkstaal, ze komen jammer genoeg weinig tot hun recht in een omgeving waarin men verplicht Latijn spreekt.
Uitgebreide informatie over Adriaen Poirters kunt u hier vinden.
Bij de St. Petruskerk in Oisterwijk staat een standbeeld van Adriaen Poirters. Op de hoek ervan ligt in brons het masker, van de wereld afgetrokken.