Overzicht Adriaen Poirters Lezingen
Halverwege het seizoen organiseert de culturele kring – in samenwerking met Cultuurcentrum Tiliander en de Gemeente Oisterwijk – de Adriaen Poirters Lezing. Deze lezing is openbaar en is dus ook toegankelijk voor niet-leden. Aan deelname aan deze lezing zijn kosten verbonden.
Adriaen Poirters Lezing 2023 (21/12/2023)
Nobelprijswinnaar prof. Ben Feringa hield op 21 december de Adriaen Poirters Lezing 2023 voor een volledig uitverkocht Tiliander. Feringa bleek een begenadigd spreker. Als wetenschapper behoort hij op zijn vakgebied tot de wereldtop. Als spreker verstaat hij de kunst om complexe materie op een toegankelijke wijze te presenteren voor een breed publiek. Bovendien is hij een gepassioneerd wetenschapper die weet hoe hij scholieren en studenten enthousiast kan maken voor de wetenschap. Hij heeft voor dat doel zelfs een speciaal fonds voor in het leven geroepen: het Ben Feringa Fonds, gericht op het stimuleren van belangstelling van scholieren voor de wetenschap en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek.
Prof. dr. Ben Feringa won in 2016 de Nobelprijs voor de scheikunde vanwege het maken van moleculaire motors die bestaan uit één molecuul en amper een miljoenste millimeter groot zijn. Feringa werkt met organische moleculen, opgebouwd uit een skelet van vooral koolstof. Dit atoom geeft moleculen veel flexibiliteit. De moleculaire machines kunnen volgens Feringa nuttig werk gaan verrichten. Zijn eigen motortjes hebben al een piepklein glazen staafje aan het rollen gebracht. ‘Uiteindelijk zou je een slim materiaal kunnen krijgen, waarvan de motortjes de eigenschappen kunnen veranderen. Of robotjes die je injecteert en die in het lichaam zieke cellen opzoeken en daar een geneesmiddel afleveren.’
Na afloop van zijn lezing bood de Stichting Culturele Kring Adriaen Poirters hem een cheque van € 2.000 aan voor het Ben Feringa Fonds.
Adriaen Poirters Lezing 2021 (29/03/2022)
Op 29 maart 2022 hield Rob de Wijk in Cultuurcentrum Tiliander de Adriaen Poirters Lezing 2021 met als titel ‘De slag om Europa’. De lezing had in december 2021 gehouden moeten worden, maar is vanwege corona uitgesteld.
In zijn lezing gaf Rob de Wijk een helder overzocht van de geopolitieke verhoudingen op dit moment. Daarbij gaat het om vier wereldgrootmachten: China, Verenigde Staten, Rusland en de EU. Van elke grootmacht werden de belangrijkste ontwikkelingen geschetst. Daarbij viel op hoeveel contacten Rob de Wijk in de loop der jaren heeft opgebouwd in de politieke top van deze wereldmachten. Dat gaf een extra dimensie aan zijn inleiding. Hij gaf een inkijk in wat er speelt in die kringen gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Uiteraard kreeg de oorlog in Oekraïne volop aandacht. Een opvallende constatering was daarbij dat Rusland economische gezien amper een wereldmacht is te noemen en dat de Amerikanen Rusland ook niet als zodanig erkennen. De VS focust op China, dat is de wereldmacht van de toekomst. Maar het punt met Rusland is dat het misschien geen wereldmacht is, maar wel een gevaarlijke militaire macht. Het heeft kernwapens en dat maakt de oorlog in Oekraïne zo’n gevaarlijke aangelegenheid.
Na de pauze volgde een levendige discussie met de zaal waardoor veel interessante aspecten van het onderwerp nader belicht werden.
Klik hier voor een uitgebreid verslag van deze lezing.
Adriaen Poirters Lezing 2019 (11/12/2019)
Onder de titel: “Wie en wat zouden we zijn zonder de Europese Unie?” gaf voormalig EU-president Herman van Rompuy op 11 december 2019 een heldere uiteenzetting over de waarden van de Europese Unie en de tot op heden behaalde resultaten. De Europese Unie is van grote betekenis in het huidige geopolitiek landschap. Tegenover wereldmachten als de VS en China is in Europa maar één antwoord mogelijk: samenwerking. De grote problemen van de huidige tijd, zoals het klimaat, de migratie, de veiligheid en de internationale handelsrelatie kunnen alleen in samenwerking tussen lidstaten effectief worden aangepakt.
Het Brexit-besluit is volgens Van Rompuy een grote vergissing van de Britten. Het is met name de oudere generatie die de blik meer naar het verleden heeft gericht in plaats van naar de toekomst. De verkiezingsleuze “Take Back Control” is een grote vergissing. In de nieuwe geopolitieke verhouding zal de rol van Groot-Brittannië worden gemarginaliseerd. De EU vertegenwoordigt nu nog 500 miljoen inwoners. Na de Brexit zal Groot-Brittannië met 60 miljoen inwoners weinig kunnen inbrengen in het geopolitieke landschap met 7 miljard inwoners. Van Rompuy sluit niet uit dat over 10 tot 20 jaar de jonge generatie tegen het Brexit besluit in het verweer zal komen. Na afloop van zijn inleiding kreeg Herman van Rompuy een ovationeel applaus van het enthousiaste publiek in de uitverkochte zaal.
Adriaen Poirters Lezing 2018 (19/12/2018)
Woensdag 19 december 2018 werd de derde Adriaen Poirters Lezing gehouden. Dit jaar was de inleider Joris Luyendijk. Hij sprak voor een uitverkochte zaal in Cultuurcentrum Tiliander over het thema: “Wat is er mis met de elite”. Joris Luyendijk is een begenadigd en inspirerend spreker, die weet waarover hij spreekt. Hij wist het publiek van de eerste tot de laatste minuut te boeien. Op basis van zijn uitgebreide internationale journalistieke ervaring komt hij tot verrassende analyses en een heldere visie op de elite. Hij is bezig om deze visie in boekvorm uit te werken.
Adriaen Poirters Lezing 2017 (13/12/2017)
In het seizoen 2017/2018 werd de lezing verzorgd door drs. Petra Stienen, Nederlands politica, arabist en voormalig diplomaat. Zij is vooral bekend om haar optredens als commentator in nieuwsprogramma’s over thema’s in de Arabische wereld. Zij groeide op in de wijk Donderberg in Roermond, studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en Midden-Oostenstudies aan de bekende School of Oriental and African Studies (SOAS) van de University of London. Tussen 1994 en 2004 werkte ze als diplomaat op de Nederlandse ambassade in achtereenvolgens Egypte en Syrië. Sinds 2015 is zij namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In 2016 ontving zij de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft een column in het feministisch tijdschrift Opzij en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en de Volkskrant. Petra Stienen ging tijdens haar lezing in op mensenrechten en de positie van de vrouw in Arabische landen.
Archief
Sinds de oprichting in 1946 heeft Culturele Kring Adriaen Poirters vele lezingen georganiseerd.
Van de hand van Cor de Jager verscheen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1996 de uitgave 50 jaar benieuwd, Kulturele Kring ‘Adriaen Poirters’ te Oisterwijk, waarin hij verslag doet van de geschiedenis van de kring. Hierin is ook een alfabetisch overzicht van alle lezingen op naam, jaar en titel te vinden.
De daaropvolgende uitgave Culturele Kring Adriaen Poirters Oisterwijk 1996 – 2016, samengesteld door Hay Derkx en Seijo Kruizinga, geeft een uitgebreider overzicht van de lezingen in deze 20 jaar. De uitgave bevat onder meer een samenvatting van iedere lezing per thema.