Dinsdag 21 december 2023 heeft Nobelprijswinnaar prof. Ben Feringa de Adriaen Poirters Lezing gehouden. De zaal was volledig uitverkocht.

Ben Feringa is een begenadigd spreker. Als wetenschapper behoort hij op zijn vakgebied tot de wereldtop. Als spreker verstaat hij de kunst om complexe materie op een toegankelijke wijze te presenteren voor een breed publiek. Bovendien is hij een gepassioneerd wetenschapper die weet hoe hij scholieren en studenten enthousiast kan maken voor de wetenschap. Hij heeft voor dat doel zelfs een speciaal fonds voor in het leven geroepen: het Ben Feringa Fonds. Het is gericht op het stimuleren van belangstelling van scholieren voor de wetenschap en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek.

Prof. dr. Ben Feringa won in 2016 de Nobelprijs voor de scheikunde. Hij won die prijs voor het maken van moleculaire motors die bestaan uit één molecuul en amper een miljoenste millimeter groot zijn. Feringa werkt met organische moleculen, opgebouwd uit een skelet van vooral koolstof. Dit atoom geeft moleculen veel flexibiliteit. De moleculaire machines kunnen volgens Feringa nuttig werk gaan verrichten. Zijn eigen motortjes hebben al een piepklein glazen staafje aan het rollen gebracht. ‘Uiteindelijk zou je een slim materiaal kunnen krijgen, waarvan de motortjes de eigenschappen kunnen veranderen. Of robotjes die je injecteert en die in het lichaam zieke cellen opzoeken en daar een geneesmiddel afleveren.’

Na afloop van zijn lezing bood de Stichting Culturele Kring Adriaen Poirters hem een cheque van € 2.000 aan voor het Ben Feringa Fonds.