Rob van wijk Adriaen Poirters Lezing Culturele Kring Oisterwijk

Op 29 maart 2022 hield Rob de Wijk in Tiliander de Adriaen Poirters Lezing 2021. De lezing had in december 2021 gehouden moeten worden, maar is vanwege corona uitgesteld.
De titel van de lezing was ‘De slag om Europa’, tevens de titel van het in 2021 verschenen boek van Rob de Wijk. Vanwege de oorlog in Oekraïne was het onderwerp actueler dan ooit. De belangstelling was dan ook groot, de zaal was volledig uitverkocht.

In zijn lezing gaf Rob de Wijk een helder overzocht van de geopolitieke verhoudingen op dit moment. Daarbij gaat het om vier wereldgrootmachten: China, Verenigde Staten, Rusland en de EU. Van elke grootmacht werden de belangrijkste ontwikkelingen geschetst. Daarbij viel op hoeveel contacten Rob de Wijk in de loop der jaren heeft opgebouwd in de politieke top van deze wereldmachten. Dat gaf een extra dimensie aan zijn inleiding. Hij gaf een inkijk in wat er speelt in die kringen gebaseerd op persoonlijke ervaringen.
Uiteraard kreeg de oorlog in Oekraïne volop aandacht. Een opvallende constatering was daarbij dat Rusland economische gezien amper een wereldmacht is te noemen en dat de Amerikanen Rusland ook niet als zodanig erkennen. De VS focust op China, dat is de wereldmacht van de toekomst. Maar het punt met Rusland is dat het misschien geen wereldmacht is, maar wel een gevaarlijke militaire macht. Het heeft kernwapens en dat maakt de oorlog in Oekraïne zo’n gevaarlijke aangelegenheid.
Na de pauze volgde een levendige discussie met de zaal waardoor veel interessante aspecten van het onderwerp nader belicht werden.